Mi-a fost intotdeauna greu sa-mi dau seama ce defineste o cinematografie nationala si n-am putut-o disocia de suma tuturor trasaturilor pe care le ia din natia cu pricina si pe care le da mai departe in lume. Un fel de propapagator de clisee, dar pus pe ecran, deci la indemina oricui. Poti spune ca exista o cinematografie ruseasca, una vietnameza, una italiana, una franceza, una sud-africana si sa le mai si gasesti, pe deasupra, trasaturile distincte? Nu se poate reduce totul numai la nivelul temelor si atunci singura diferenta sta in "povestea despre sine", in actorii si decorurile care imbraca tema?
Chiar daca unii m-au bestelit, ca ce dracu sa cauti la "filmele studentilor cehi", despre care scriam zilele trecute, ca ce dracu poti sa zici despre Cehia si ce poti sa vezi daca sint numai filme studentesti, mi-am facut timp azi sa trec pe la Casa Municipala de Cultura din Cluj pentru o ora si jumatate de animatii cehe. Ce am inteles? la unele nu mare lucru prntru ca organizatorii s-au mai gasit subtitrarile. noroc ca animatia, mai ales cea scurta, poate trăi liniştită şi fără marionete vorbitoare sau voci din off.
Portret al Cehiei, liber-desprins din suita de scurt-metraje de animatie:
1. cehii au probleme cu băutura. prima animatie pe care am vazut-o era despre doi "bade" care, acompaniati de două gagici in costume populare si cu gurite dulci si gonflabile, se bateau pentru o sticla de votka. in al doilea se bateau doi parinti alcoolici, urmatorul era despre un pirat care da de dracu din "dragoste" pentru rom etc etc.
2. cehii au o cultura patriarhala. caricatural, un singur scurt-metraj prezenta o femeie "always on top", dar se miza pe schimbarea rolurilor în familie, deci mama prelua şi toate defectele tatălui (alcoolica, afemeiata - adica abarbatata - violenta); in rest, barbati si numai barbati si cupluri de genul lolek si bolek (ăstia erau polonezi, da tot pe acolo)
3. cehii sint destul de tradiţionalişti şi ataşaţi de valorile populare (a se citi etno)
4. cehii sint mai aproape de est decît de vest (chiar daca sînt plasaţi în Centru)
5. cehii au umor, in proportie de 70 la suta
6. si cehii cred, la un moment dat, in barza, mos craciun/hristos
7. nu mai stiu, dar trebuie sa fie 10.
8. asta e 8
9. asta e 9
10. cehii cred in prietenie.
poate ceva-ceva se poate desprinde pentru a da o forma cit de cit cehiei. a cehiei si nu a cinematografiei ei, pentru ca, asa cum am mai spus-o, un concept ca "cinematografie nationala"
nu-mi este nici pe departe clar. Ma intreb, in perspectiva asta, cum arata cinematografia romanească, desi in cazul romaniei avem de-a face foarte usor cu un cinematograf-mim, un cinematograf-oglinda, care reda ceea ce vede, in tuse ingrosate.
E o chestie de identitate la mijloc, un joc de-a cine sintem si ce ne face interesanti in tot tabloul asta global. si pina la urma, pe noi, romanii, ne mai face ceva interesanti dincolo de comunism, baronei de la coltul strazii, copii orfani si spitale ale mortii?
luni, octombrie 29
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu