sâmbătă, noiembrie 17
Nea Ne(i)lu, iluzionelul
Doar unul - altul - dintre filmele din 2006 despre magie şi magicieni este şi Iluzionistul (the Illusionist), creaţia lui Neil Burger, despre care, imdb-ul ne informează că a terminat faculta la Yale. Şi cam atît. Nici filmele lui nu sînt prea numeroase, de poţi să le numeri pe degetele de la o mînă - dacă ai fi extraterestru şi ai avea numai 2. Scenariul e adaptarea unei povestiri despre magicianul Eisenheim şi despre povestea lui de dragoste. Prin urmare, să vă aşteptaţi la un romance cu gust dulceag şi cu un plot bazat în totalitate pe puterea magiei. Chiar cu o distribuţie specială - Edward Norton, Paul Giamatti şi tentanta Jessica Biel (care a dat în copt după al Şaptelea cer) - filmul nu are nimic de cîştigat.
Mai spectaculos pe partea de magie decît The Prestige, dar incredibil de dezamăgitor ca realizare, Iluzionistul e un film în care nu am crezut după primele 10 minute. Şi pe care l-am văzut doar pentru comparaţie. Şi pentru Jessica Biel. Care e o ducesă. De ea se îndrăgosteşte fiul unui meşteşugar. Care prinsese ceva drac de magie. Dragoste. Is despartiti. Se reintilnesc. El magician, ea logodnica printului mostenitor al imperiului habsburgic. Mai mult nu spun.
Nici nu are rost să spun mai mult, dacă tot nu vi-l recomand. Nici măcar ca pass time într-o sîmbătă ploioasă.
*The Illusionist, R: Neil Burger, S: Neil Burger, A: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, 2006
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Sunt oarecum perplex. Intr/adevar un film care nici macar nu merita vazut. Ma intreb totusi de ce este mentionat pe acest blog. Sa fie vorba doar despre un exemplu negativ...totusi un exemplu. Intr/un fel sau altul si nerecomandand un film tot nu poti evita de a/l recomanda. Si daca tot il recomanzi, chiat si implicit(citez: Prin urmare, să vă aşteptaţi la un romance cu gust dulceag şi cu un plot bazat în totalitate pe puterea magiei.), ma asteptam sa numesti macar un motiv pentru care filmul ti/a atras atentia. Poate ca l/ai mentionat tocmai pentru a/ti confirma banuiala ca in acest film ti/a scapat ceva? Sau poate nu este asa?
Altfel spus, ma asteptam sa dau peste un motiv prin prisma caruia sa imi explic aparitia acestui film pe blog. Motivul, dupa mine, ar trebui sa fie unul intrinsec care sa tina de puterea de sugestie, ingeniozitatea... si toate celelalte calitati care pot fi identificate la o proiectie cinematografica. Motivele invocate de tine sunt pur exterioare: distributia si posibilitatea de a face o comparatie cu anterior analizatul Prestige.
Care a fost de fapt intentia cu acest post?
daca nu cadem de acord asupra filmelor bune, bine ca macar in legatura cu celea proaste ne intelegem. in ceea ce ma priveste, nici the prestige nu este prea departe de iluzionistul. acuma, ca morala, e clar ca poti sa te folosesti de motive bune (cum e magia) ca sa esuezi in realizarea unui film. the prestige, recunosc, e usurel mai emotionant si mai complex ca tematica. poate ca pe ici pe colo poate fi chiar salvat. dar iluzionistul (imi pare rau edward norton) e, pe scurt, dezamagitor.
Eu, alienul anonim, vreau sa semnalez ca pe acest site se fac afirmatii incorecte din punct de vedere politic. In consecinta trebuie sa iau act de modul in care administratorul blogului trateaza intreaga speta a alienilor - ca pe niste fiinte subdezvoltate carora le lipseste degetul opozabil, si sa/l rog sa mentioneze intr/un post urmator, de unde vor reiesi si scuzele dumnealui, ca exista mai multe specii de alieni si ca nu toate sunt inferioare speciei umane. Drept dovada pentru existetnta degetului opozabil la anumite specii de alieni sunt tocmai aceste spatii libere (dintre cuvantul "alieni" si cuvantul "sunt")care demonstreaza ca datorita degeului opozabil pot actiona tasta SPACE.
P.S.: Nu accept scuze de genul: de fapt cele 2 degete nu exclud existenta degetului opozabil. Voi considera orice tentativa de a eluda scuzele o ofensa si mai mare. Daca explicatia administratorului va coincide cu cele anticipate de mine, adica va reduce alienii la nivelul animalelor paricopitate (evident fara degete opozabile), ma voi adresa forurilor superioare. In final, vreau sa/i atrag atentia domnului administrator ca nici macar dumnealui nu mai face parte din fiintele de pe nivelul cel mai superior al dezvoltarii digitale(sic!), conform studiilor celor din formatia Parazitii. Acestia au semnalat existenta unor fiinte cu 6 degete la o mana care, datorita acestui lucru, au miraculoasa calitate de a copula pe suprafata satelitului numit Luna.
Semnat: shorky
intai pentru shorky. selectia filmelor, asa cu ai vazut si pina acum si cum o sa mai vezi nu se bazeaza pe criterii estetice, ci e pur si simplu intimplatoare. Mai exact, filme care, din diferite motive, imi ies in cale. In mod particular, The Iluusionist a fost alegerea lui M., care a incercat sa gaseasca cele 3 filme mari cu magie si magicieni din 2006 (Prestige, The Illusionist si Scoop, ultimul fiind de negasit). Si, mai ales, sint filme care, prin distrbutie, au pretentii. Cum zicea si Simona, imi pare rau de edward norton care se duce dracului su tot ce a facut el bun vreodata.
nu incerc sa eludez scuzele pentru alienu anonim, care a semnat-o si a dat-o totusi anonima, si-mi exprim regretul pentru neintelegerea provocata. alienii, ca si oamenii, nu sint toti la fel, si nici printre ei, chiar daca, la un moment dat au functionat varii tipuri de discriminare, nu exista alieni inferiori. poate doar ferengii. drept urmare, imi prezint scuzele de barbat alb cu cinci degete, din care unul opozabil.
scuze pt punctuatie... berea e de vina
deciiii... e o poveste!!!
pe mine m-a prins, e drept ca nu am vazut the prestige inainte, dar mi-a placut.
nu ca un film de oscar sau care sa ma faca sa-mi pun intrebari, ci ca o poveste pe care mi-o zicea mama cand eram mica.
iar edward norton e chiar ok. oare devenim asa de cinici ca si povestile trebuie sa fie dupa nu stiu ce gusturi?! nici nu m-am asteptam sa ma convinga. m-am asteptat sa-mi piste imaginatia. and that, it did.
ofticosilor :))
Trimiteți un comentariu