sâmbătă, februarie 2

Nesfirsit

Nu voi scrie mult despre California Dreamin, pentru ca mi se pare un subiect sensibil. Mi-a luat ceva vreme pina sa ma hotarasc sa-l vad. Mi se pare straniu sa vezi primul si ultimul film al unui tinar, si ala nesfirsit. Traducerea in engleza, "endless", ii da un aer de permanenta, de iesire din timp. Dar asta nu schimba totusi lucrurile.
Ma mira sa vad oameni comantind filmul lui Nemescu de parca ar fi un produs finit. Unii se pling chiar de lungimea filmului, altii de secventele-balast. Pentru mine a fost ca si cum as fi urmarit o pelicula pe care scria, mare, de la inceput, "this is a work in progress". De aceea nu m-a afectat nici lungimea filmului, nici secventele evident in plus si nici macar secventa de final despre care unii au afirmat chiar ca ar fi prea melodramatica, esuata. Am urmarit cadrele, evolutia povestii, jocul actorilor...
Si asa am recompus propriul film, desi, cu siguranta nu e varianta la care ar fi ajuns si Nemescu. In mare, California Dreamin e o noua explorare a Romaniei actuale, cu marile ei defecte si micile delicii. Capalnita, satul in care un sef de gara are puterea sa puna bete in roate unui tren NATO, nu e un loc incredibil, care nu ar putea exista, desi iesirile fantastice ale lui Nemescu sint binecunoscute. Dar Capalnita exista, la fel cum exista si americanii, si sindicalistii, si privatizarile suspecte, si primarii plini de sine, toti scaldindu-se intr-un gri mocirliu pur romanesc.
Va las sa descoperiti singuri filmul lui Nemescu, avertizindu-va ca trebuie sa luati in serios interiorul parantezelor. Intr-adevar, California Dreamin is endless.

3 comentarii:

Simona spunea...

Endless-ul acela din paranteza poate fi speculat, cu siguranta, si, din nou, poate ca e doar o indicatie ca, as you say, the work is in progress. Oricum ar fi, filmul mi s-a parut rotund, in sensul ca usoarele redundante (pe care Nemescu le-ar fi scos la finalizare) merita sa fie trecute cu vederea. Dar mai cred ca filmul asta merita comentat (???) si fara sa ne agatam de micutul endless din paranteza. In cazul in care nu te scandalizez prea tare, mi s-a parut mult mai reusit (desi nu stiu daca asta e cuvantul) decat 4,3,2-ul lui Mungiu

Anonim spunea...

california dreamin' mi s-a parut unul dintre cele mai bune filme romanesti pe care le-am vazut si m-a facut sa regret sincer moartea lui nemescu. am fost fascinata din primele cinci minute, in care omu' atit de talentat a reusit sa suprinda tara asta, asa cum e ea de fapt. din combinarea citorva stereotipii alese cu talent a reiesit o imagine atit de graitoare a romaniei de m-a speriat. no offence, dar nici un 4,3,2 nu se compara cu california dreamin'. doar filantropica.
o zi buna!

Carmen spunea...

Nici macar nu as putea sa fac o comparatie intre cele doua productii romanesti. Sunt construite pe tipare diferite si in plus, maniera de abordare foloseste paternuri diferite in ambele cazuri.

Anyway, daca ar fi sa il aleg pe cel pe care l-as revedea cu placere de mai mult de doua ori, acela este filmul lui Nemescu. Este extrem de bine realizat. Si sunt convinsa ca montajul si editarea l-ar fi facut sa fie aproape de perfectiune :P

Modul in care Nemescu isi manevreaza personajele si felul in care decide unde si cum sa le plaseze e ceva chiar rar intalnit la un regizor roman. De la gesturi aparent banale si prea comune pentru a fi bagate in seama a reusit sa iti creeze cele mai veridice personaje.

Si nu mai vorbesc de perspectiva in care si-a "spus" povestea. Suculent :D

Trebuie comentat, deoarece atunci cand il ai in vedere, tii minte ca montajul ii lipseste. Il analizezi din celelalte puncte.

In schimb 432-ul lui Mungiu nu m-a lasat cu masca asa cum a reusit Nemescu.

Oricum, pana la un nou Nemescu cred ca mai avem de asteptat :)