sâmbătă, martie 29

Banii noştri, filmul nostru, noaptea noastră

Ieri am avut timp să văd ultimul film al fraţilor de buget Joaquin Phoenix şi Mark Wahlberg, un duo de producători şi un trio actoricesc care o are la mijloc pe hottissima Eva Mendes. Adăugaţi la distribuţie şi numele lui Robert Duvall şi vă dă un afiş bun de vîndut orice film. După ce vezi Noaptea e a noastră (We Own The Night) chiar îţi dai seama că ar fi putut fi orice film. În We Own The Night, Phoenix e băiatul bun în fond, rău datorită împrejuărilor, dar eminamente bun, iar Wahlberg e fratele lui, băiatul bun, dar totuşi rău în anumite împrejurări, dar eminamente bun. Robert Duvall e un şef de poliţie "legendar", care i-a puit pe cei doi fii şi care trebuie să le suporte fiţele cam tot timpul. Cine e Eva Mendes atunci? Eva e joker-ul care intră în acţiune cînd băieţii îşi dau seama că nu e prea iese povestea, că dialogurile sînt lungi şi plicticoase, că părţile de "action" sunt prea scurte şi fără vlagă. Şi Eva, ca şi ceilalţi actori, suferă de "complexitate", pentru că aşa s-a gîndit scenaristul şi regizorul James Gray că ar da mai bine. Drept urmare şi Eva e o tipă bună (nu numai fizic), rea în anumite împrejurări, dar eminamente bună.
We Own the Night e doar un alt film cu poliţişti şi mafioţi, cu răzbunări, cu oameni cu mai multe feţe, în care ar trebui să-ţi dai seama de cît de eroic au luptat poliţiştii americani împotriva crimei organizate. În schimb, autorii nu fac decît să repete aceleaşi clişee ale genului, atît narativ cît şi vizual, ca să escaladeze spre un final patetic, dulceag şi lăcrimos. Mergeţi numai dacă vă place genul şi simţiţi nevoia să-l bifaţi şi filmul ăsta.

Notă: Două lucruri nu am înţeles, dar nu au foarte mare legătură cu filmul:
1. De ce au venit cîteva profesoare cu o clasă de eleve de clasa a cincea sau a patra deşi pe afiş scria Nerecomandat sub 15 ani şi cum le-au explicat de ce gemea doamna Eva Mendes cînd stătea cu sînii goi şi domnul Joaquin Pheonix îşi mişca mîna în chiloţii ei.
2. De ce pe panoul de most wanted era mereu acelaşi portret-robot (filmul se întinde pe aproape jumătate de an) şi de ce îmi semăna aşa de mult cu Alex. Leo Şerban.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Slabut film. Final de nota 2, multe faze lungite si complet inutile. un ghiveci in care nici scenaristul nu stia exact ce vrea..