sâmbătă, ianuarie 19

Madame Jane si Mister Moliere

In ultimele doua saptamini, cinematograful Arta a proiectat doua filme egale ca valoare si ca demers, desi fiecare situat de fiecare parte a Canalului Minecii si fiecare cu orgoliile lui. Saptamina trecuta am vazut si am gustat britanicul pur-singe "Becoming Jane" (fictiune pe viata prozatoarei britanice Jane Austen), iar saptamina asta, clujenii pot vedea "Moliere", evident, o alta pseudo-biografie a lui Jean-Baptiste Poquelin, aka, Moliere. Va recomand ambele filme, pentru o dupa-masa de duminica, abia treziti din mahmureala, lipsiti de orice intentie de a gindi dincolo de ceea ce e evident.

"Becoming Jane", cu frumoasa Anne Hathaway si promitatorul tinar britanic James McAvoy (pe care e posibil sa-l fi vazut in The Last King of Scotland si Atonement - ultimul va ajunge, la un moment dat si la noi pe ecrane), e un fel de Mindrie si prejudecata, mai ales in prima parte, mai exact, o justificare slabuta a mecanismelor psihologice ce stau in spatele celui mai important roman al lui Austen. Filmul e "witty", dar nu prea, si, din pacate, sufera de o platitudine sora cu banalitatea. Publicul a fost ingaduitor, placut surprins, pe alocuri. Unii au frisonat cind El ii spune Ei sa fuga impreuna, dar cam atit. Nimic mai mult. Nimic nemaivazut. Iar paralela imperfecta roman-cotidian, fictiune-real banalizeaza ambele dimensiuni, transformindu-le in axiome de genul: "Elizabeth Bennet e intr-o poveste cu happy-end doar pentru ca Jane Austen a ratat iubirea vietii".

De cealalta parte - doar geografic insa - e frantuzescul "Moliere", care il are drept protagonist pe Roman Duris, intr-un rol parca prea leit a Johnny Depp - in pielea capitanului Jack Sparrow. Daca "Becoming Jane" se prezenta drept drama, romance, cu accente comice, francezii din spatele lui "Moliere" mizeaza pe umor, comedia fiind chiar peste medie, de cele mai multe ori. Nu te da insa pe spate, nu rizi sa-ti pocneasca falcile, poate doara asa, un ris de salon, strident, ca sa te faci remarcat, nu prea strident insa, ca doar e de complezenta.
Cum ambele filme pun pe piedestalurile aferente prin fictiunile lor biografice doua nume majore ale literaturii universale, fiecare "aparat" de propria natiune, nu pot decit sa am intreb cum ar fi un lung metraj despre Eminescu. Oare l-ar face cineva?

Niciun comentariu: