vineri, decembrie 7

Film cald, unde reci

Tocmai am ieşit de la documentarul lui Alexandru Solomon despre Radio Europa Liberă. "Cold Waves", mai exact. Impresionant de bine făcut, deşi romanţios şi dulceag pe început, îşi revine în a doua parte şi devine mult mai echidistant. Plusurile sînt însă mult mai multe, iar cei care nu l-au văzut pînă acum cred că ar trebui să-l vadă. Poate că-l găsiţi pe undeva, pe reţea (nu încurajez pitratarea acestui film, deşi cînt de acord cu ea, în principiu) sau poate se mai întoarce la ceva cinema.
"Cold Waves" spune poveste Radioului Europa Liberă trecînd prin momentele cele mai importante ale acestui bastion al democraţiei româneşti. Nuanţările sînt extrem de subtile şi inteligente, e interesant să le cauţi înţelesurile, iar maturitatea analizei din documentarul lui Solomon îl face să fie cel mai bun documentar pe care l-am văzut ever. Şi asta, mai ales că nu sînt un fan al filmului documentar.
Imaginile cu alimentarele goale, cu cozile imense le ştiam la nivel de poveste. Nu le-am văzut niciodată ca imagini cinematografice - la realite nue. De aceea, m-au socta putin, numai gindincu+ma la parintii mei care au trecut prin asa ceva - identificarea subiectivă functionează din plin. Pasajele cu securistii, cu vecinii lui Goma, cu Monica Lovinescu is extraordinare. Clujenii o pot revedea pe Ana Hompot şi pe Doina Cornea. Iar unii pasionati de gruparile mafioto+teroriste, il pot auzi pe Carlos Sacalu. Dar si pe Plesita.
Sint multe de vazut, de aceea va trimit sa vedeti filmul si felicit toata echipa care a lucrat la acest documentar esential.

Niciun comentariu: