sâmbătă, noiembrie 24

Ticalosii

"Nu-mi mai place democratia", spunea un personaj central din Ticalosii lui Serban Marinescu. Film lansat destul de discret in Romania lui 2007. Nici nu avea de ce sa faca valuri, nici nu cred ca ar fi trebuit sa treaca dincolo de ecranele televizoarelor. O noua "demascare" politica, o parabola a unei tari de rahat si a politicienilor ei asemeni mirositori. Un fel de "in direct din haznalele puterii". O conspirita sau o "demascare". Chiar ma intreb daca diferenta asta mai conteaza. Ce e cu pestii mari si cu pestii mici, cine va minca pe cine si, in fond, ce ne ... grija pe noi toti.
Revin la Ticalosii, un film care readuce pe ecrane marile nume ale scenei si ecranului romanesti, Masculine, cu preponderenta, caci politica romaneasca poarta numai pantaloni. La fel si presa, carevasazica. Din punct de vedere cinematografic, nimic spectaculos. Nici la prestanta actoriceasca (atit de 90ista, atit de Sergiu Nicolaesciana, fi-i-ar comisarul vietii!). Nici nu stiu de ce l-am vazut. Nu vi-l recomand decit daca sinteti mari fani Nasul sau Luis Lazarus. Sau daca vreti cu orice pret sa vedeti filme romanesti. Greata de viata politica si mediatica pe care o sa o primiti va la fel de mare ca in viata reala.
Daca ar fi sa inaintam in film, spre sfirsit, greata e in floare. Nu de situatie descrisa ci de cit de prost poate fi manageriata o asemenea "parabola". De ce dracu faci un film in care aduni oameni ca Visan, Iordache, Albulescu, Malaele, Dinica sau Popescu, daca le dai niste jeguri de partituri si-i reduci la nivelul unui "eveniment", "scandal", manageriat de stimabilul Dan Diaconescu In Direct. Care e miza? Simplu. Niciuna. Daca ar exista unOTV al filmelor, la fel cum exista unul al presei, atunci Ticalosii lui Marinescu ar fi, cu siguranta, cel mai puternic candidat.

PS> Am facut un experiment. Daca nu te uiti la film si asculti numai replicile, e intocmai ca la teatrul radiofonci. Sa fie, totusi, acesta un film?

PS> Catre domnul Serban Marinescu: daca faci un gust in care dezvalui mocirla si prostul-gust, nu trebuie sa faci din obiectul artistic insusi unul de prost gust.

Un comentariu:

Anonim spunea...

filmul e imbecilissim, cum ar zice o conationala amica