sâmbătă, mai 17

Cannes-isme 3

Selecţia de anul acesta pentru Palme d'Or include 22 de filme, dintre care se vor alege marii cîştigători de la Cannes. Juriul va alege între:
ADORATION - Atom EGOYAN: Filmul canadianului Egoyan, un apropiat al Festivalului încă din 1989, prezintă povestea unui tînăr care-şi reinventează viaţa pe net, iar povestea lui şochează întreaga lume. Egoyan a mai cîştigat marele premiu la Cannes în 1997 pentru adaptarea romanului "The Sweet Hereafter" (Dulcea lume de după) de Russel Banks.


BLINDNESS - Fernando MEIRELLES: Blindness a deschis competiţia şi festivalul din acest an cu povestea provocatoare a unei lumi condamnată la orbire. E primul film cu care Meirelles concurează pentru marele premiu, după ce, în 2002, prezenta la Cannes, în afara competiţiei, hit-ul Cidade de Deus (Oraşul zeilor).



CHE - Steven SODERBERGH: Un extrem de lung lungmetraj (268 de minute) al regizorului american care a "furat" un Palme d'Or în 1989, cu filmul Sex, Lies & Videotapes. Che e inevitabil povestea lui Che, jucat de Benicio del Toro.
DELTA - Kornel MUNDRUCZO: Un tînăr tăcut se retrage într-o zonă sălbatică, de Deltă, unde locuieşte alături de o soră pe care nu ştia că o are. Delta e primul film cu care regizorul maghiar ajunge în competiţie, după ce a trecut prin secţiunile Cinefondation (2004) şi Un Certain Regard (2005).
ENTRE LES MURS - Laurent CANTET: Primul film de la Cannes al regizorului francez se bazează pe relaţia unui profesor de liceu cu elevii săi dificili.
ER SHI SI CHENG JI - JIA Zhangke: În urmă cu şase ani, Jia intra în competiţie cu filmul Unknown Pleasures, iar anul trecut prezida concursul de scurtmetraje la secţiunea Cinefondation. În 2008, regizorul chinez încearcă să convingă juriul cu o istorie a Chinei spusă prin intermediul a opt personaje care locuiesc într-un bloc construit pe locul unei vechi fabrici.
GOMORRA - Matteo GARRONE: O revizitare a mafiei italiene din regiunea Napoli, un scenariu plin de violenţă în care se înlănţuiesc cinci destine. Prima prezenţă a italianului la Cannes.
IL DIVO - Paolo SORRETINO: Dacă e Italia, e Mafia. De această dată dezlănţuită împotriva unui singur om, mai exact a gerontocratului Andreotti. A treia prezenţă a regizorului italian în competiţie, după 2004 şi 2006.
CHANGELING - Clint EASTWOOD: O poveste de familie, plasată în Los Angeles, în 1928, prezentată de regizorul american cu cea mai lungă relaţie cu festivalul francez.
LA FRONTIERE DE L'AUBE - Philippe GARREL: Regizorul francez propune de 40 de ani filme juriilor de la Cannes, dar nu a reuşit să smulgă nici un premiu. Anul acesta Garrel propune o poveste în alb şi negru despre dragoste şi adulter.
LA MUJER SIN CABEZA - Lucrecia MARTEL: "Femeia fără cap" este al doilea film pe care argentinianca Lucrecia Martel îl aduce în selecţia oficială de la Cannes, după ce în 2004 concura cu pelicula La Nina Santa. În filmul din acest an, un accident de maşină schimbă destinul unei femei.
LE SILENCE DE LORNA - Jean-Pierre et Luc DARDENNE: Fraţii Dardenne au două Palm d'Or-uri în palmares, unul în 1999 pentru filmul Rosetta, iar al doilea în 2005 pentru L'Enfant. În ultimul fim al regizorilor belgieni, Lorna, o tînără albaneză care locuieşte în Belgia, trebuie să aleagă între colaborarea cu mafia locală şi salvarea unei vieţi.
LEONERA - Pablo TRAPERO: Argentinianul Pablo Trapero se opreşte de această dată în închisorile pentru femei, unde Julia, personajul principal, trebuie să-şi crească băieţelul, după ce e învinuită de o crimă brutală. Pentru a doua oară la Cannes, dar pentru prima dată în competiţie, Trapero speră şi el la premiul cel mare.
LINHA DE PASSE - Walter SALLES: Patru fraţi încearcă să-şi reinventeze viaţa şi să scape de ritmul celui mai haotic oraş brazilian. Salles a mai vizitat Cannes-ul cu Diarios de Motocicleta şi un segment din Paris, je t'aime.
MY MAGIC - Eric KHOO: După 11 ani de absenţă, regizorul din Singapore revine la Cannes cu un film sensibil în care un tată se întoarce la vechea meserie de magician pentru a-şi rezolva problemele cu fiul său.
PALERMO SHOOTING - Wim WENDERS: Unul dintre cei mai cunoscuţi regizori germani, Wenders şi-a prezentat primul film la Cannes în 1976. De atunci a mai adus 14 filme în competiţie sau în afara ei. Anul acesta, concurează cu Palermo Shooting, povestea unui fotograf care îşi schimbă viaţa agitată din Dusseldorf cu una simplă la Palermo. Dar şi aici, lucrurile se complică.
SERBIS - Brillante MENDOZA: Filipinezul Mendoza se află la primul lui contact cu festivalul francez şi propune un film îndrăzneţ, despre familie, adulter, relaţii sexuale, vicii şi păcate.

SYNECDOCHE, NEW YORK - Charlie KAUFMAN: Oscarizat pentru Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Kaufman intră în competiţia de la Cannes pentru prima dată ca regizor, cu un film despre viaţă, teatru şi toate laolaltă.
TWO LOVERS - James GRAY: Gray a mai încercat să cîştige marele premiu la festivalul francez de două ori. Nu a reuşit nici cu The Yards (2000), nici cu We Own the Night (2007). Acum încearcă să dea lovitura cu Two Lovers, povestea unui bărbat deprimat, împărţit între familie şi două ispite feminine.
UC MAYMUN - Nuri Blige CEYLAN: De patru ori în concurs şi cu un premiu la activ (2003), regizorul turc înscrie în concurs un film despre o familie care încearcă să nu audă, să nu vorbească despre sau să nu vadă problemele care i-ar putea dezbina pe membrii ei. De aici şi titlul filmului, "Trei maimuţe".
UN CONTE DE NOEL - Arnaud DESPLECHIN: Regizorul francez a devenit un obişnuit al competiţiei autohtone, iar în acest an îşi încearcă norocul cu o complicată dramă de familie, numai bună de stors lacrimi, se pare.
WALTZ WITH BASHIR - Ari FOLMAN: Israelianul Ari Folman intră pentru prima dată în competiţia franceză cu un documentar animat despre amintirile refulate ale regizorului despre conflictul dintre Israel şi Liban.

Niciun comentariu: