sâmbătă, mai 31

TIFFwatch 3

A fost şi prima zi de TIFF. La 9.30 chipsuri, la 9.40 autobuz, la 9.50 cinematograf Victoria, cumpărat bilet (8 lei), la 10.00 în sală, la 10.10 începe filmul. Jar City (Sînge contaminat) o poveste poliţistă, un puzzle în care anchetatorul e pasat de l o pistă la alta, pentru a descoperi care e crima (crimele) şi criminalul. Ceea ce face filmul şi mai ciudat e setting-ul brutal, acea Islandă pietroasă, mîncată de licheni şi atacată de valuri şi vînt. Locul făcea totul posibil, te plasa într-un fel de instailitate insulară psihică (sau invers...). I-am dat 4 din 5.

Deschiderea a coninuat în acelaşi stil ameţitor. A început cu o tiradă de discursuri (Giurgiu, Chirilov, Boc, Nicoară) în care actualul primar a promis că nu va lăsa TIFF-ul să plece de la Cluj şi că o să ofere finanţări în continuare (s-o vedem şi pe asta!), iar Nicoară a folosit expresia ("s-a mai adăugat o petală"... la identitatea oraşului - oare cine-i scrie spiciurile?!).

A urmat scurtmetrajul Fatza galbenă care rîde, cu Luminiţa Gheorghiu şi Teodor Corban, în regia lui Constantin Popescu (absent, pentru că a început filmările la lungmetraj). Cîştigător la concursul de scenarii de anul trecut, scenariul lui Doru Lupeanu a stat la baza a 15 minute de umor de bună calitate care porneşte de la "bătălia" a doi părinţi de a deschide messul, pentru a-şi vedea fiul plecat în străinătate. O poveste actuală, prin care vor trece sau trec cam toţi părinţii din România.

Şi a venit rîndul lui Haneke şi a fascinantului Funny Games U.S. (Jocuri Stranii), remake-ul fulmului său din 1997, Funny Games. Apropape două ore de violenţă brută, de răutate fără nici un scop, o tortură pentru personaje şi pentru spectator. Filmul e extraordinar, un Haneke din cele tari, şi ar fi fost interesant să fie întrebaţi politicienii din sală cum li s-a părut. Dacă la Mungiu, la Porumboiu etc, puteau să o tragă cu festivismele, la Funny Games U.S. s-ar fi impus o analiză profundă a violenţei şi societăţii în care trăim. Promit o cronică extinsă la film într-un alt post.

*NOTA: Urmăriţi filmele promo de la TIFF, majoritatea sînt geniale. Daţi click aici pentru cel al lui Radu Munteanu

Un comentariu:

Anonim spunea...

ii fain spotu