joi, mai 29

TIFFwatch 1


La ora la care scriu mai sunt mai putin de 12 ore pînă la debutul primului film din Festival. Am hotarît ca de dimineaţă să mă postez în faţă la Victoria, înarmat cu bilet, şi să văd primul film de la TIFF, în ordinea de la start.
Aşa că, la 10.00 voi intra la Sînge contaminat (Tainted Blood / Myrin) un thriller are are la bază romanul scriitorului islandez Arnaldur Indridaso. Sper să fie bun, mai ales că nu am la activ multe filme de gen din spaţiul nord-european. E poate mai mult un moft, dar vreau să deschide festivalul şi pe tot parcursul lui să vă ţin la curent cu tot ce mai văd, aflu, îmi place, nu-mi place.
Dar sînt sigur că vreţi să ştiţi cine se bate pentru marele premiu de anul acesta. Aşa că să începem:

1. În ordinea prezentării, primul film din concurs e al doilea scurt metraj al regizorului mexican Fernando Eimbcke. Eimbcke a debutat în 1994, de atunci realizînd două lungmetraje şi cinci scurt(m). Cu primul lui film, Temporada de patos (Duck Season) a fost nominalizat la un Independent Spirit Award şi a primit mai multe distincţii mai ales în spaţiul hispanic. Lake Tahoe (Te acuerdas de Lake Tahoe?) a concurat şi pentru ursul de aur la Berlin, de unde s-a întors însă cu alte două premii. E povestea unui puşti de 14 ani care încearcă să recupereze singurul cadou pe care i l-a făcut tatăl său. Filmul îl puteţi urmări la CINEMA VICTORIA, 31 MAI, 19.30 şi CINEMA REPUBLICA, 4 IUNIE, 13.00.

2. Imediat după mexicanul Lake Tahoe, intră în competiţie un film estonian, o dramă urbană şi blocatară, semnată de Veiko Õunpuu. Balul de toamnă pare populat de personaje stranii, strînse într-un bloc din apropierea Tallin-ului. Un film trist, despre alienare, trăită într-o Estonie postsovietcă. Filmul va rula la CINEMA VICTORIA, 31 MAI, 22.00 şi la CINEMA REPUBLICA, 5 IUNIE, 13.00. (va rula...)

Niciun comentariu: